Pěstování čaje
Čaj v našem hrnečku pochází z rostliny Camellia Sinensis. Roste v různých koutech světa, možná i v zemích, kde byste to nečekali. Čína, Indie, Srí Lanka a Keňa jsou čajové velmoce, které pravděpodobně znáte, a které zajišťují tři čtvrtiny světové produkce čaje. Dalšími producenty jsou Japonsko, Nepál, Taiwan, Indonésie, Turecko, Jižní Korea, Vietnam, Rusko, Gruzie, Jižní Amerika a v Evropě jsou to Azory.
Čajovníku se daří v tropickém a subtropickém pásmu. Nejlépe je mu v polostínu, snáší dobře různé klimatické podmínky. Vyžaduje velké množství srážek po celou dobu roku a teplotní stálost, resp. nesnáší velké výkyvy teplot. První sklizeň probíhá po 3+ letech po výsadbě čajovníku. Produktivní věk je zpravidla do 50 let, peak období je mezi 20. a 40. rokem. Stáří čajovníků ale sahá mnohem dále, nejstarší čajové keře najdete v čínské oblasti Yunnan - ve věku úctyhodných 3000+ let.
Odrůdy čajovníků určené k produkci čajového nálevu rozlišujeme dvě - Sinensis - čajovník čínský, a Assamica - čajovník indický. Z našich návštěv cejlonských plantáží pamatujeme na vyprávění o tom, že odrůda - klon vysazeného čajovníku má na nálev vliv stejně jako rostliny, které s čajovníkem sdílejí plantáž. Balancuje se tak odběr živin, které si jednotlivé rostliny z půdy berou, vyšší stromy přilákají ptactvo, které se živí drobným hmyzem - potenciálním škůdcem čajovníku, a k lahodnosti nálevu přispívá například výsadba eukalyptů v okolí čajovníku, které do lístků promítnou stopu svěžího mentolu.
"Pěstuje se jako strom nebo se zastřihuje do úhledných čajových keříků. Zelené lístky camellia sinensis, ty mladší obsypané jemným stříbrným chmýřím, zdobí bílé květy."
Divoké čajovníky a čajovníkové stromy jsou typické pro Čínu, dorůstající do výšky několika desítek metrů. Srí Lanka je naproti tomu typická panoramaty pečlivě zastřihovaných čajových keříků. Estetika je jedna stránka věci, daleko důležitější je ale praktičnost. Srí Lanka dodnes drží tradici ručního sběru čaje, a výška keřů do standardně 1 - max. 1,5 metru je nezbytná pro přístup k čajovým lístkům.
Co se týče hnojiv a chemických přípravků užívaných na plantážích, aplikace probíhá pod dozorem Tea Board - Čajové komory Srí Lanky tak, aby užívání přípravků na plantážích bylo jak v souladu s předpisy a standardy přijímající země, tak i kontinuálně vedla k ochraně prostředí čajových plantáží a zdravotní nezávadnosti produkovaných čajových sort.